Πρωτοβουλία Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου: Πρώτη συνάντηση στην Κρήτη

H Πρωτοβουλία Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ενημερώνει για την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Κρήτη:           

Σήμερα, 2 Δεκέμβριου 2022, οι  Δανειολήπτες  σε  Ελβετικό  Φράγκο  κάτοικοι  Κρήτης,  αποφασίσαμε  να  συντονιστούμε  με  τους  συνδανειολήπτες  της  Αθήνας,  της  Θεσσαλονίκης  και  της  υπόλοιπης  Ελλάδας, στον  κοινό   αγώνα  για  ΑΜΕΣΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΛΥΣΗ-ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ  ΡΥΘΜΙΣΗ, για  την τεράστια κοινωνική αδικία που επέφεραν αυτά τα τραπεζικά προϊόντα και για  την αναστολή  και  απαγόρευση  των  πλειστηριασμών  κατοικιών που σχετίζονται με αυτά.

Τα  δάνεια αυτά προσφέρθηκαν μαζικά από τις τράπεζες την περίοδο 2005-2009ως κοινά στεγαστικά δάνεια  με  ισοτιμία ευρώ-ελβετικού  φράγκου  άνω  του  1,60 προκειμένου να τονωθεί ο μειωμένος στεγαστικός δανεισμός λόγω των υψηλών επιτοκίων του Ευρώ εκείνη την περίοδο. Τα δάνεια προσφέρθηκαν αλόγιστα χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή εμπρός στο ενδεχόμενο μίας σημαντικής μεταβολής της ισοτιμίας σε βάρος του δανειολήπτη. Δεκάδες  χιλιάδες  δανειολήπτες,  που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες ακόμη και για τη μετατροπή παλαιότερων δανείων τους από Ευρώ σε Ελβετικό,  βρίσκονται σήμερα σε θέση να έχουν  πληρώσει  ποσά  που  υπερβαίνουν  το  αρχικό  ποσό  δανεισμού  τους και να  χρωστάνε  ακόμη πάνω  από το  αρχικό δανεισθέν ποσό. Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν  βρεθεί σε  κατάσταση  απελπισίας και ομηρείας καθώς οι τράπεζες δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα εξορθολογισμού και χρηστής διαχείρισης των συγκεκριμένων δανείων παρότι το κέρδος τους από τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι δεδομένο λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας σε 0,95 σήμερα. Η  αδυναμία  εξυπηρέτησης  των  δανείων  μας έχει  φτάσει  σε  πρωτοφανή  επίπεδα, μαζί με  την  αύξηση  των  επιτοκίων  και  την  εκτόξευση  του  κόστους  διαβίωσης.

Τα  δάνεια αυτά αντικειμενικά δεν  μπορούν να  αποπληρωθούν με βάση τις σημερινές συνθήκες, ενώ σημαντικό τμήμα τους  έχει ήδη  τιτλοποιηθεί και  πουληθεί σε εταιρείες ειδικού σκοπού («funds») σε μικρό κλάσμα της  αξίας  τους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αδυναμία των τραπεζών να διαχειριστούν με διαφανείς και διμερώς επωφελείς πρακτικές τα προϊόντα που οι ίδιες προώθησαν τόσο μαζικά πριν από μερικά χρόνια. Αντ’ αυτού  τα  οποία funds (με έδρα συνήθως στο εξωτερικό), παράνομα καταργούν  ενεργές και συμφωνημένες ρυθμίσεις,  μεταβάλλουν μονομερώς όρους των δανειακών συμβάσεων και επιβάλλουν   δόσεις που  είναι  αδύνατο  να  εξυπηρετηθούν, εκμεταλλευόμενα την αδράνεια των εποπτικών φορέων της χώρας. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν  μοιραία,  στην  επιθυμητή  για  αυτά,  περαιτέρω διόγκωση της οφειλής και την οδό  των  πλειστηριασμών.

Δεν είναι  “Δημόσιο συμφέρον”  η  οικονομική εξαθλίωση  κοινωνικών ομάδων, όπως οι δανειολήπτες ελβετικού; Δεν είναι δημόσιο  συμφέρον όταν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες  κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους,  για να αποκομίσουν  υπερκέρδη με αδιαφανή και προκλητικό τρόπο οι τράπεζες και οι εταιρείες ειδικού σκοπού;

Οι δανειολήπτες της Κρήτης δίνουν τη δική τους δυναμική απάντηση στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες για την πρώτη συνάντηση και στη Κρήτη, αποκλειστικά με δανειολήπτες δανείων (ρήτρα) ελβετικού φράγκου, παρευρέθηκαν, κ. ο Νίκος Ηγουμενίδης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  και ο κ. Χρήστος Στρατάκης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚινΑλ.

Έγινε  μια εποικοδομητική πρώτη συζήτηση και μίλησαν σε πολύ καλό κλίμα, πάνω στο φλέγον θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Οι συγκεντρωμένοι Κρητικοί δανειολήπτες, με αυτήν την ΠΡΩΤΗ τους συνάντηση, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν και τους προβληματισμούς και ο καθένας αγωνιά, για την τύχη των δανείων τους, που όπως και σε όλη της Ελλάδα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πια, μέσα στη τρέχουσα κατάσταση.

«Η Κρήτη, πάντα πρωτοστατεί σε δίκαια αιτήματα και το απέδειξε με πράξη σήμερα. Η ομάδα γεννήθηκε!»

Οι δανειολήπτες τόνισαν στους παρευρισκόμενους, πως έχει  κατατεθεί  συγκεκριμένο και πλήρες  σχέδιο νόμου στην  κυβέρνηση και σε  όλα  τα   κόμματα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, με  τα  οποία  έχει  συνεχείς  επαφές  και  παραστάσεις. Παρόμοιο σχέδιο νόμου  κατατέθηκε πρόσφατα  και  από  κοινοβουλευτικό κόμμα. Είναι  μια  αξιοπρεπής διέξοδος  ανακούφισης  μας, που μετατρέπει  και  τα  δάνεια  μας  σε  βιώσιμα. Επισήμαναν, πως στο πλαίσιο αυτό, έχουν καταθέτει δυο ψηφίσματα  στη Βουλή, και επίσημη αίτηση συνάντησης με τον Υπουργό Κ. Σταϊκούρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι συμφώνησαν, πως η πρώτη επίσημη συνάντηση, που δόθηκε το έναυσμα για την ομάδα της Κρήτης, να ενημερωθεί ο κόσμος, και να γνωστοποιηθεί σε όλο το νησί, κρίθηκε άμεσα σκόπιμο, να γίνει μια δεύτερη συνάντηση με περισσότερους δανειολήπτες και φορείς. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης, μπορεί να φιλοξενήσει άριστα την επόμενη συνάντηση, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα και σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα συνάντηση.

Από την Κρήτη, το μήνυμα είναι ένα: Να συνεχίσει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και να εντείνει τις ενέργειες για όσα προσπαθεί  τους τελευταίους 5 μήνες.  Να συνεχίσει να «πιέζει» για μία έντιμη νομοθετική λύση σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, προς όλες τις κατευθύνσεις, σταθερά, ξεκάθαρα και δίκαια για όλους.

Και στην Κρήτη: ΖΗΤΑΜΕ  ΤΩΡΑ   ΑΜΕΣΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΛΥΣΗ-ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ  ΡΥΘΜΙΣΗ

…………………………………………………………………………………………………………………….

Πρωτοβουλία Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί